SFA003011520.jpg

Watersnoodramp 1953 - Henk Blansjaar

Henk Blansjaar wordt door een postbode op de schouders in de duisternis door het water gedragen. Dordrecht, 1 februari 1953.

Watersnoodramp 1953
door fotograaf Henk Blansjaar

De watersnoodramp van 1953 voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari. De grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Het natuurgeweld kostte 1.836 mensen het leven. 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee verdronken.

Spaarnestad fotograaf Henk Blansjaar was ter plaatse en maakte deze serie waarmee hij met de foto van moeder Arendje en Arent van Es de Zilveren camera 1953 voor de beste persfoto won.


Benauwde slachtoffers van de watersnoodramp in 's-Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid Holland), 1 februari 1953. Met deze foto won Spaarnestad fotograaf Henk Blansjaar in 1953 de Zilveren Camera 1953 voor de beste persfoto. Blansjaar bevond zich in hetzelfde bootje als moeder Arendje en Arent van Es.

Boot met slachtoffers van de watersnoodramp wordt voortgetrokken door de straten van 's-Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid-Holland).

Boer leidt koe door de overstroomde straten van 's-Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid-Holland).

Met een telelens genomen foto van een redding per helikopter van een slachtoffer van de watersnoodramp op Schouwen-Duiveland.

Vernield en overstroomd huis te Oosterland (Schouwen-Duiveland, Zeeland).

Paard tussen de ravage in Oosterland (Schouwen Duiveland, Zeeland).

Een afgescheurd huis in 's-Gravendeel (Hoekse Waard), de plaats waar 22 mensen verdronken tijdens de watersnoodramp.

Twee mensen slepen in de sneeuw een boot met goederen door de overstroomde straten van Bruinisse (Schouwen-Duiveland, Zeeland).

Paard op Schouwen-Duiveland (Zeeland) probeert zwemmend de watersnoodramp te overleven.

Lid van de hulpcolonne bij de watersnoodramp in een reddingsboot met twee kinderen in dekens gewikkeld, 's-Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid-Holland).

Een vrouw, slachtoffer van de watersnoodramp, wordt ondersteund door twee mannen, 's-Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid-Holland).

Vrouw wordt na 24 uur van de verdrinkingsdood gered, een man draagt haar op de rug weg. Tijdens de watersnoodramp, 's-Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid-Holland).


Tijdens de uitreiking van de fotografieprijs De Zilveren Camera van het jaar 1953 toont premier Willem Drees Sr. de winnende foto van Spaarnestad-fotograaf Henk Blansjaar, van een moeder en kind tijdens de watersnoodramp, opgevoerd als schilderij op een schildersezel. Links de winnaar van de Zilveren Camera 1951 en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), Peter van Breukelen. Rechts naast de ezel Harry Sagers, secretaris van de NVF. Nederland, Den Haag, 24 oktober 1953.

Mevrouw Arendje van Es en haar gezin, met naast haar haar haar zoontje Aart. Het gezin woonde ten tijde van de Februari-ramp / waternoodramp van 1953 aan de Strijsedijk te 's-Gravendeel in een dijkhuisje. Meneer Van Es was chauffeur bij aardappelhandel Baars. Moeder en zoon zijn door Spaarnestad-fotograaf Henk Blansjaar geportretteerd. Het gezin uit de Hoekse Waard in Zuid-Holland werd als slachtoffer van de Watersnoodramp 1953 bekend door de foto van Spaarnestad-fotograaf Henk Blansjaar, waarmee hij de Zilveren Camera van 1953 won. Nederland, 's-Gravendeel, december 1953.


Benefiet wedstrijd Frankrijk-Nederland (uitslag 1-2) ten behoeve van de slachtoffers van de watersnoodramp van februari 1953, Parc des Princes stadion. Parijs, Frankrijk, 12 maart 1953. Foto: Keeper Frans de Munck pakt de bal.

Benefietwedstrijd ten behoeve aan de slachtoffers van de watersnoodramp van februari 1953, Nederland-Denemarken (uitslag 1-2), in het Feyenoord Stadion in Rotterdam, Nederland, 7 maart 1953. Foto: Elftalfoto met o.a. debutanten Jan Klaassens (staand links) en Cor Luiten (gehurkt rechts).

Nederlandse toeschouwers (voetbalfans, publiek) bij de Watersnoodwedstrijd Frankrijk-Nederlandse profs (1-2) in het Parc des Princes te Parijs, 12 maart 1953.