Spaarnestad Photo
SFA008013609.jpg

Featured story: Glaciers

Glaciers

Gletsjers, onherbergzame gebieden, die inmiddels mede door toedoen van de mens toch verdwijnen.
De beelden tonen het sublieme uit de natuur en de staat van gletsjers van met name begin van de 20e eeuw.
Wat er toen nog was, is nu al grotendeels verdwenen.

Glaciers, inhospitable areas which, however, by man’s doings are disappearing.
The photos show the sublime of nature and especially the state of glaciers  in the early and mid-20th century.
Much of what then still existed has disappeared now.

Een photochrome van de Rhônegletsjer met op de voorgrond huizen, hotels en een rivier. Zwitserland, ca. 1900. The Rhône glacier, hotels and a river. Switserland, ca. 1900.

Een photochrome van de Rhônegletsjer met op de voorgrond huizen, hotels en een rivier. Zwitserland, ca. 1900.
The Rhône glacier, hotels and a river. Switserland, ca. 1900.

Alpinist op de Franz Jozefgletsjer in Nieuw Zeeland, Zuidereiland. ca.1940. Mountaineer with pickaxe and backpack at the head of the Franz Josef Glacier. New Zealand, South Island, ca. 1940.

Alpinist op de Franz Jozefgletsjer in Nieuw Zeeland, Zuidereiland. ca.1940.
Mountaineer with pickaxe and backpack at the head of the Franz Josef Glacier. New Zealand, South Island, ca. 1940.

De hoogste waterval in de alpen: De Reichenbach-waterval (250 meter) wordt gevoed door het smeltwater van de Rosenlaui-gletsjer en maakt een vrije val van maar liefst 90 meter. Dit natuurlijke spektakel werd rond 1900 vastgelegd en als ‘Photochrom’ afgedrukt. Dit was een kostbaar en langdurig drukproces waarbij met lithografiestenen op basis van een zwart-wit negatief kleurlagen op elkaar werden aangebracht om zo tot een kleurenafdruk te komen. Switzerland, Meiningen. The highest fall in Switserland: the Reichenbachfall. Switzerland, Meiningen, ca. 1900. Photochrome.

De hoogste waterval in de alpen: De Reichenbach-waterval (250 meter) wordt gevoed door het smeltwater van de Rosenlaui-gletsjer en maakt een vrije val van maar liefst 90 meter. Dit natuurlijke spektakel werd rond 1900 vastgelegd en als ‘Photochrom’ afgedrukt. Dit was een kostbaar en langdurig drukproces waarbij met lithografiestenen op basis van een zwart-wit negatief kleurlagen op elkaar werden aangebracht om zo tot een kleurenafdruk te komen. Switzerland, Meiningen.
The highest fall in Switserland: the Reichenbachfall. Switzerland, Meiningen, ca. 1900. Photochrome.

Eén van de eerste luchtfoto' s vanuit een vliegtuig genomen van de IJsfjord en de Boregletsjer op Spitsbergen. Noorwegen, omstreeks 1925. One of the first aerial photos taken from a plane of the mountains and Boreglacier of Spitsbergen. Norway, about 1925.

Eén van de eerste luchtfoto' s vanuit een vliegtuig genomen van de IJsfjord en de Boregletsjer op Spitsbergen. Noorwegen, omstreeks 1925.
One of the first aerial photos taken from a plane of the mountains and Boreglacier of Spitsbergen. Norway, about 1925.

Rõntgen-opname van de aarde: Baan van de Rhônegletsjer, met bergtoppen en passen. Zwitserland/ Foto: Duitsland, ca. 1908. Rõntgen-view of the Rhône glacier with mountaintops and passes. Switserland/ Photo: Germany, ca. 1908.

Rõntgen-opname van de aarde: Baan van de Rhônegletsjer, met bergtoppen en passen. Zwitserland/ Foto: Duitsland, ca. 1908.
Rõntgen-view of the Rhône glacier with mountaintops and passes. Switserland/ Photo: Germany, ca. 1908.

Een photochrome van ijsmassa's van de Rhônegletsjer in het zonlicht. Zwitserland, ca. 1900. The Rhône glacier. Switserland, ca. 1900.

Een photochrome van ijsmassa's van de Rhônegletsjer in het zonlicht. Zwitserland, ca. 1900.
The Rhône glacier. Switserland, ca. 1900.

De uit de IJstijd stammende Hagavatn Langjokull gletsjer op IJsland. Omstreeks 1930. The Hagavatn Langjokull glacier. Island, ca. 1930.

De uit de IJstijd stammende Hagavatn Langjokull gletsjer op IJsland. Omstreeks 1930.
The Hagavatn Langjokull glacier. Island, ca. 1930.

Bergbeklimmer bij een gletsjerspleet van enorme diepte. Eliot - gletsjer in het Mountain Hood massief in de staat Oregon. Verenigde Staten van Amerika, 1934. Mountaineer at the Eliot glacier in the Mountain Hood Massiv. United States of America, Oregon, 1934.

Bergbeklimmer bij een gletsjerspleet van enorme diepte. Eliot - gletsjer in het Mountain Hood massief in de staat Oregon. Verenigde Staten van Amerika, 1934.
Mountaineer at the Eliot glacier in the Mountain Hood Massiv. United States of America, Oregon, 1934.

In 1935 reisden 565 jongens en hun begeleiders naar de Noorse fjorden op het "kampeerschip" de Tarakan. Hier staan ze onder aan de immense Boja Brae gletsjer. Noorwegen, Fjaerland, 1935. In 1953 565 boys and their guides made a trip on the ship the Tarakan to the Norwegian fjords. Here they are near the Boja Brae glacier. Norway, Fjaerland, 1935.

In 1935 reisden 565 jongens en hun begeleiders naar de Noorse fjorden op het "kampeerschip" de Tarakan. Hier staan ze onder aan de immense Boja Brae gletsjer. Noorwegen, Fjaerland, 1935.
In 1953 565 boys and their guides made a trip on the ship the Tarakan to the Norwegian fjords. Here they are near the Boja Brae glacier. Norway, Fjaerland, 1935.