Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


Een reis terug in de tijd, 45 jaar geleden. Talloze foto’s in een archief die om commentaar schreeuwen. Wat zag de fotograaf eigenlijk en wat kan er met de kennis van nu aan toegevoegd worden? Kunnen beelden het abstracte en het onzichtbare laten zien? Het niet getoonde is ook voor de camera onzichtbaar, maar het stimuleert wel de verbeelding. Achteraf blijkt dat er blijkbaar meer te zien was dan wat het cameraoog trof. Van 13 augustus tot en met 11 september 1971 maakte een groep Nederlandse wetenschappers en journalisten een zgn. studiereis naar China. De reis was een idee van prof. W.F. Wertheim (1908-1998), Indonesië-specialist van naam en in de jaren zestig en zeventig in de ban van Mao’s China. De groep bestond uit een medewerker van Wertheim en haar man met hun éénjarige dochter, een collega van de Bond voor Wetenschappelijke Arbeiders (BWA), een drietal studenten, en een bevriend journalistenechtpaar. De reis ging vanuit Amsterdam via Moskou naar Peking (Beijing). Van daaruit naar Shanghai en via centraal en noordelijk China weer terug naar de hoofdstad. Wertheim zelf nam niet deel aan de reis. De studenten onder wie ASVA en UvA fotograaf John Kleinen (23), moesten een deel van de reis zelf betalen. Een deel was een studiebijdrage van de universiteit.
China was toen (1971) minder gesloten dan Noord-Korea nu (2016). Een “toeristisch” bezoek aan het land, laat staan een “wetenschappelijke” reis, had toen ook een veel minder slechte reputatie. Iedereen was nieuwsgierig naar het land. Was het niet een prestatie van formaat dat Mao Zedong c.s. zich eigenstandig aan de haren uit het moeras van armoede hadden weten omhoog te trekken en dat hij, Mao, het ook nog aandurfde zijn eigen partij grondig te hervormen? Over de miljoenen doden die er in de jaren vijftig en zestig waren gevallen tijdens de Grote Sprong Voorwaarts was niet veel bekend. De groep die als een universitaire delegatie werd aangemeld, was zowat de eerste Nederlandse niet-politieke groep die naar het nieuwe China toe ging, maanden voordat Nixon in 1972 zijn historische ontmoeting met Mao had.

Download hier de pdf met het hele verhaal over de reis door China in 1971.

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok