Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


Een reis door de optrekkende mist van de Culturele Revolutie, China 1971.

Van 13 augustus tot en met 18 september 1971, maakte een groep van 8 wetenschappers en journalisten, georganiseerd door prof. Wertheim, een zgn. studiereis naar China. Men is van noord via midden naar zuid gereisd: Beijing, Yen An, Shanghai, Wuhan, Sian, Nanking etc. Een van de deelnemers, van de voortdurend door Chinese gidsen begeleide groep, was John Kleinen. Zijn foto’s werden in Margriet, Eva, Avenue geplaatst, allemaal VNU bladen, naast artikelen in veel kranten en andere tijdschriften.

China was destijds iets minder gesloten dan Noord-Korea nu (2016) en had toen ook een veel minder slechte reputatie. Iedereen was nieuwsgierig naar dat land. Er was veel diplomatiek verkeer. De groep van Wertheim was zowat de eerste niet-politieke groep die er naar toe ging, maanden voordat Nixon er in 1972 kwam.

John Kleinen begon een paar jaar later te twijfelen aan het Chinese regiem. Hij schreef toen voor De Groene Amsterdammer en werd steeds kritischer. Dat werd hem niet in dank afgenomen. De beschrijvingen van de China-foto’s zijn van de hand van John Kleinen en met de kennis van nu (2016) heeft hij naar zijn foto’s gekeken. John Kleinen bezit nog een dagboek van 200 pagina’s en veel aantekeningen uit de tijd van de reis in 1971.

Lees meer of of Download hier de pdf met het hele verhaal over de reis door China in 1971. Klik hier voor een selectie van foto's.

John Kleinen is lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Spaarnestad Photo.

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok