Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


Hoe werkt het zoeksysteem?

U kunt op 2 manieren zoeken:
- Eenvoudig zoeken d.m.v. een trefwoord of een combinatie van woorden invullen in het zoekveld. Bijvoorbeeld de combinatie: Wilhelmina Tweede Wereldoorlog, levert foto’s van Koningin Wilhelmina in relatie tot de Tweede Wereldoorlog.
- Geavanceerd zoeken d.m.v. het gebruik van meerdere filters. Voorbeelden zijn zoeken op fotograafnaam, land, binnen een bepaalde periode etc.

Wat staat er in de beschrijving van een foto?

We streven naar een zo volledig mogelijke en juiste beschrijving van de foto's. Gegevens tussen vierkante haken [] zijn geschat. Voorbeelden kunnen zijn data en locatienamen. We houden ons aanbevolen voor verbeteringen en aanvullingen.

De beschrijvingen van de foto’s zijn, voor zover aanwezig, voornamelijk gebaseerd op de originele, toenmalige informatie bij de foto’s of de tijdschriften waarin de foto’s destijds gepubliceerd zijn. Bij de originele informatie achterop de foto’s werd door persbureaus gewoonlijk vermeld dat de juistheid ervan onder voorbehoud gegeven werd. Voor documentaire doeleinden haalt Spaarnestad Photo soms letterlijk de originele bijschriften aan. Deze kunnen onjuist, bevooroordeeld, ouderwets of politiek extreem zijn. In sommige gevallen is de informatie aangevuld vanuit latere bronnen voor een beter begrip van het afgebeelde. Gezien de omvang van de fotocollectie is dit niet bij alle foto’s mogelijk geweest. Bij sommige foto’s ontbreken nadere gegevens. Waar dat het geval is zijn de beschrijvingen gebaseerd op wat er zichtbaar is op de foto.

Hoe kan ik beeld bestellen?

Particulieren
Voor meer informatie ga naar Particulieren of Nationaal Archief/Spaarnestadphoto www.gahetna.nl.

Professionele gebruikers
De afbeeldingen op deze site zijn bruikbaar en te bestellen voor een breed spectrum aan toepassingen zoals publicaties, tentoonstellingen, internet en televisie met een grootte van circa A4 op 300 dpi in RGB (zie ook alinea Kwaliteit afbeeldingen). Voor afwijkende scanafmetingen, neem contact op met verkoop@spaarnestadphoto.nl of via formulier offerteaanvraag nadat u bent ingelogd.

Account: registreren en inloggen

Het is mogelijk om een account aan te vragen door eenmaal het online registratieformulier in te gebruiken. Er wordt een automatisch gegeneerde mail verstuurd naar het opgegeven mailadres met een activeringslink waarmee u uw account bevestigt. U bent direct ingelogd.

Na inloggen is het mogelijk om:
- beelden onder te brengen in selecties
- beeldselecties te bewaren en te delen
- offertes aan te vragen voor specifieke beelden en selecties

Lage resolutie beelden
Voor professionele beeldgebruikers is het mogelijk om een zichtzending met lage resolutie beelden op te vragen. Dit kan door eerst in te loggen, een selectie aan te maken en deze te delen met verkoop@spaarnestadphoto.nl. Gelieve in het opmerkingenveld aan te geven de titel van het medium en dat u lage resolutie beelden wenst te ontvangen.

Wat is de kwaliteit van een scan?

Van de meeste afbeeldingen op de beeldbank zijn hoge resolutie jpeg-bestanden beschikbaar met een grootte van A4 op 300 dpi in RGB. De resolutiegegevens van elk jpeg-bestand zijn aangegeven onderaan het beeld (klik eerst op de thumbnail van de afbeelding).

Let op: afbeeldingen waarvan het referentienummer start met SFA006 zijn lage resolutie jpeg-bestanden van 100dpi in RGB. Ook bij deze beelden zijn de exacte resolutiegegevens te vinden onder het beeld. Daarnaast wordt in het bijschrift aangegeven dat het gaat om een lage resolutie scan.

Afbeeldingen die beginnen met het nummer SFA001 zijn gewoonlijk in gray scale gescand.

Afwijkende scanformaten
Bent u een professionele beeldgebruiker en hebt u belangstelling voor een afwijkend scanformaat of tiff-bestand dan aangegeven op de beeldbank? Neem contact op via het formulier offerteaanvraag (beschikbaar na het éénmaal registreren en vervolgens inloggen), e-mailadres verkoop@spaarnestadphoto.nl of telefoonnummer +31 (0)70 3314160.

Mag ik het beeld in een publicatie gebruiken?

Voor het gebruik van afbeeldingen uit de Beeldbank van Spaarnestad Photo voor publicaties of tentoonstellingen kunt u contact opnemen met 070-331 41 60 of verkoop@spaarnestadphoto.nl.

Modelrechten of Model Release
In het verleden werden dergelijke rechten niet of maar beperkt geregeld. Dit geldt dus ook voor het materiaal op deze website.

Hoe zit het met de gebruiksrechten van foto's uit de Spaarnestad Collectie?

De rechten op afbeeldingen in de Beeldbank van Spaarnestad Photo liggen of bij Spaarnestad Photo of bij derden die door Spaarnestad Photo worden vertegenwoordigd. Alle rechten op de afbeelding, waaronder het zogenaamde copyright, zijn beschermd door de Auteurswet 1912. Spaarnestad Photo blijft dus altijd eigenaar van de afbeelding. In geen geval mag de afbeelding zonder schriftelijke toestemming van Spaarnestad Photo worden gereproduceerd of openbaar gemaakt. Besteller is volledig verantwoordelijk voor alle mogelijke schade die kan voortvloeien uit het onrechtmatig openbaar maken van bestelde afbeeldingen en vrijwaart Spaarnestad Photo hiervoor, niettegenstaande het recht van Spaarnestad Photo om een schadevergoeding van besteller te vorderen. Door de afbeelding te bestellen gaat u akkoord met deze voorwaarden. Voor uitgebreide informatie, ga naar Leveringsvoorwaarden

Er zijn ook afbeeldingen opgenomen waarvan de auteursrechthebbende niet bekend is. Spaarnestad Photo doet haar uiterste best om te achterhalen waar eventuele rechthebbenden te vinden zijn. Mocht u informatie hebben over auteursrechthebbenden die niet of niet correct zijn vermeld, dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met verkoop@spaarnestadphoto.nl. Voor meer informatie, klik op Fotograaf onbekend.

Wat mag u met een foto?

Als een fotograaf een foto maakt gelden er regels en wetten. Dat is ook het geval op het moment dat u een licentie voor een foto aangaat met Spaarnestad Photo.

U neemt bij Spaarnestad Photo een licentie af voor het gebruik van een foto. Die licentie regelt waarvoor u de foto mag gebruiken, voor hoe lang en in welke context. U gaat deze licentie aan bij de ontvangst van onze orderbevestiging met de licentie voor het gebruik van één losse of meerdere foto's.

Een nieuwsfoto of persfoto kunt u in principe gebruiken in een nieuwscontext. Gebruik van een nieuwsfoto in een context waar deze overduidelijk niet voor is bedoeld is niet zonder meer toegestaan. Dit geldt ook voor historische nieuwsfoto's en persfoto's, in het spraakgebruik vaak aangeduid met 'oude foto's'.

Een (historische) nieuwsfoto of persfoto mag u niet in een commerciële context gebruiken, zoals een reclameboodschap, tenzij u hiervoor expliciet toestemming heeft gekregen van Spaarnestad Photo.

Als op de foto's personen staan afgebeeld dan kan portretrecht van toepassing zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming van de geportretteerde persoon of personen indien portretrecht van toepassing is. Realiseert u zich dat voor de afgebeelde personen de context van groot belang kan zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld een (historische) nieuwsfoto niet zomaar gebruiken om iemand etnisch te profileren.

De licentie die u afsluit is in principe voor eenmalige publicatie, tenzij u daarover andere afspraken hebt gemaakt met Spaarnestad Photo. Als u de foto nog eens wilt gebruiken dan dient u een nieuwe licentie af te nemen bij Spaarnestad Photo. U mag de foto na publicatie niet opslaan in uw eigen systeem.

Zie ook de Leveringswoorden van Spaarnestad Photo.

Voor meer informatie over het gebruik van foto's die Spaarnestad Photo levert: verkoop@spaarnestadphoto.nl

Spaarnestad Photo treedt op tegen geconstateerd misbruik.

Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen

Voor meer informatie over tarieven voor het beeldgebruik en licenties en de betalingsmogelijkheden van facturen, klik op deze link of stuur een e-mail naar verkoop@spaarnestadphoto.nl.

Zie ook de Leveringswoorden van Spaarnestad Photo.

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok